22 Sep 2012

Skräddarsydd telefon

Smart! En billig liten telefon som skräddarsys till varje användare, och som bara har knappar med förprogrammerade nummer. Perfekt att ge till sonen som tjatar om mobil men som jag tycker är lite för ung. Mindre stöldbegärlig mobil får man leta efter. Ownphone, finns tyvärr inte i Sverige (ännu?)

Jag har ingen Facebook-mailadress, kanske du invänder. Men har du Facebook, så har du en adress där. Få känner till den, nästan ingen använder den.

Det skulle nu inte göra något, om inte Facebook i ett anfall av desperation över att användarna inte brytt sig om deras försök att vara centrala även för mail-kommunikation, i juli gick in och ändrade på alla sina användares profilsidor. E-postadresser som användaren lagt in doldes och @facebook.com-adressen blev den enda synliga. Detta gjordes utan att vare sig underrätta användarna eller be om deras tillåtelse.

Det är inte svårt att ändra tillbaka, men eftersom få känner till att detta hänt, så har de flesta nu @facebook.com-adressen i sin profil.

Än så länge är det inget större problem. Men när iOS6 kommer för iPhone på onsdag och OSX 10.8.2 för Mac, så kommer de med Facebook-integration. Till exempel synkronisering mellan Facebook-profiler och telefonens/datorns kontakter. Plötsligt kommer en mängd @facebook.com som hittills legat gömda och oanvända att synkroniseras ut.

Det betyder att om du har en @facebook.com-adress, så kommer nu folk som vill maila dig att ha två mailadresser till dig, den de haft sedan tidigare och Facebook-adressen. Det är oundvikligt att en del mail kommer att hamna på det mailkonto du aldrig använder (liten tröst är dock att de blir synliga bland Facebooks meddelanden, så du kommer inte att missa dem helt).

Om du inte vill börja få mail inne i Facebook bör du dölja din @facebook.com-adress. Klicka på ditt namn uppe till höger, och sedan på “Uppdatera information”. Där letar du upp “Kontaktuppgifter”.

Du kan inte bli av med din Facebook-adress. Men du kan ändra dess synlighet till “Bara jag”, och på så sätt dölja den för omvärlden. Om du vill kan du samtidigt passa på att lägga till eller synliggöra en bättre e-postadress till dig.

En mer detaljerad genomgång av detta finns hos TUAW. De rekommenderar också att man håller synkroniseringen med Facebook avslagen några veckor efter att man installerat iOS6, för att i möjligaste mån undvika att suga upp sina kontakters @facebook.com.

I en rapport har Christina Mulligan och Timothy B. Lee tittat på mjukvarupatenten och kommer till slutsatsen att det är omöjligt att veta om man kommer att bryta mot ett patent eller inte.

The legal research required for all software-producing firms to stop infringing patents would cost more than the entire revenue of the software industry. Even if firms were willing to pay the bill, there simply aren’t enough patent lawyers to do the work.

Ser med skräckblandad förundran på Nokias sammanbrott. Förra året var de världens ledande tillverkare av smartphones, med en marknadsandel på nära 30% och en försäljning mer än dubbelt så stor som närmaste konkurrent, och kraftigt på väg upp.

Sedan kom VD Stephen Elops interna men snabbt läckta memo om att Nokias operativsystem Symbian inte håller. Och så satsningen på Windows Phone. “Vår nuvarande produkt är skräp, och om ni väntar med ert köp så kommer det något mycket bättre”, blev budskapet. Kanske sant, men inget som driver försäljning. (Mer om det i Tomi Ahonens inlägg om Elop-effekten)

Till råga på allt verkar ingen vilja ha Windows Phone-telefonerna. Säkert av många anledningar, men jag undrar om inte en är att “Windows” är ett gisslan-varumärke. Det har sålt bra – men bara för att användarna egentligen inte haft något val. När man nu väljer vilket mobiloperativsystem man ska satsa på, är det ingen som är entusiastisk över att återigen låsa sig till Windows.

Man har lyckats sälja “över en miljon” av de ny Windows Phone-telefonerna, och presenterar det som en framgång. Frågan är dock om det är inte snarare är riktigt uselt (Man får dock vara medveten om att Tomi Ahonen som skrivit detta sedan länge är en hård kritiker av Stephen Elops och Nokias samarbete med Microsoft).

Som en följd har Nokia – på ett år! – gått från att ha en tredjedel av marknaden till en åttondel, och blivit omsprungna av både Apple och Samsung.

Snacka om blue screen of death.

Dags att förnya mobilabonemanget, så jag kollar runt på de olika bolagens erbjudanden. Sicken soppa.

Priset för mest vilseledande marknadsföring tas kanske ändå av Telia, som med sitt abonemang Mobilt bredband Stor erbjuder hastigheten 80 Mbit/sekund (de första tre månaderna, sedan går den ner till 40 Mbit/sekund), med en datagräns på 20 GB/månad.

Låter ju bra, men om man slår lite snabbt på räknedosan inser man att datamängden räcker till 34 minuters surf. Efter denna första fantastiska halvtimme, blir hastigheten istället 120 kbit/s resten av månaden – som ett gammalt modem ungefär. (Man kan dock köpa mer fullfartskapacitet, för 640 kronor i timmen.)

Journalism.org bjuder på en detaljerad studie av hur folk använder sina plattor, och i synnerhet hur de läser nyheter.

Två siffror som förvånade mig: redan har 11% av USAs vuxna befolkning en platta, och av dem läser hälften nyheter på den. Mindre förvånande var att de inte är särskilt villiga att betala för det.

(Klicka på bilden för att få den större.)

Jag tycker inte en politiker (eller någon annan) ska behöva tänka efter för varje administrativ skitsak man gör. Jag tycker de ska tänka på de viktiga sakerna.

De som borde tänkt efter i det här faller är de som utformade reglerna, (som inte säger något om hur man ska göra när man delar lägenhet) och blanketten (där det inte finns någon fråga om eventuellt samboende). Men istället har de i sin lättja gjort ett system där viktiga bestämmelser är underförstådda, och blanketten ställer vilseledande frågor.

Visst kan man hävda att Juholt borde ägnat mer energi åt att grubbla över hur “Min hyra/avgift” på blanketten ska tolkas, och åt att fundera över om det verkligen inte är så att sambon på något sätt borde räknas in, istället för att ägna den tankemödan åt politik. Men är det riksdagsmannens jobb att tolka och känna till underförstådda regler – eller Riksdagsförvaltningens att vara tydliga?

Människor (inte bara politiker) åläggs mer och mer ansvar för att sköta dåliga system (datoriserade och andra), och får ägna sin mentala energi åt detta istället för att göra det som egentligen är deras jobb. Det är det som är skandalen.

12 Oct 2011

Tvillingparadox

Innan de kom, trodde jag att det skulle bli jävligt stressigt med tvillingbebisar . Men våra dagar avnjuts i en bubbla av ljuvligt lugn .

Problemet är bara att tiden utanför bubblan rusar förbi på ett fullständigt obegripligt sätt – strax efter att det varit morgon är klockan plötsligt sex, och i nästa ögonblick nio. Så allt det där man vill och borde göra, livet utanför vår bubbla, har fått stå tillbaka.

Men nu saknar jag bloggandet och bokpublicerandet, så jag ska försöka ta upp det igen. (Vi får väl se hur länge det håller…)

Vi användbarhetsmänniskor är ofta förbluffande dåliga på att själva göra saker riktigt användbara; tro mig, jag har ofta själv syndat.

Frågan är dock om inte priset tas av den här testen av Lokaldelen.se. Eller vad sägs om den här förstabilden:

Det visar sig att “Börja utvärdering” inte var så personligt som man skulle kunna tro, utan en knapp som man måste trycka på inför varje fråga.

Så följer några sidor med enkla frågor, där man trycker på en knapp för att ge sitt svar. Men en bit in i testen så kommer denna skärm:

Instruktionen är krånglig, men skärmen är enkel nog:

Så jag klickar.

Och klickar och klickar.

Men inget händer annat än att det blir fler och fler sådana markörer på skärmen. Knapparna – som ser helt identiska ut med tidigare knappar – har ändrat funktion och är nu inte längre klickbara. Istället fanns en instruktion på skärmen innan om hur man tar sig vidare.

Sajten som testades – lokaldelen.se – var en barnlek att förstå sig på i jämförelse med detta.

Ibland (alltför ofta) ger felmeddelanden föga hjälp. T.ex. det här från Adobe, som uppmanar mig att lösa problemet med att Dreamweaveruppdateringen inte installeras genom att installera uppdateringen.

(Klicka för att se bilden större)

18 Mar 2011

Ossian och Troj

Det har varit tyst här en dryg månad. Anledningarna är två - en tröttsam och en rolig.

För att börja med den tröttsamma, så har spam-post fyllt ett mailkonto jag inte använder, vilket blockerat även webbkontot. Trogna sin UNIX-kultur har FS Data gett mig ett felmeddelande som visserligen är tekniskt korrekt, men lurat iväg mitt felsökeri i helt fel riktning.

Men nu till den roliga anledningen - och skälet till att jag inte lagt särskilt mycket energi på att felsöka webbservrar den senaste månaden: på Alla hjärtans dag, 14 februari fick Heidi och jag två tvillingpojkar, Ossian och Troj.

Det började som ett “fashion shoot”...

...men fjädern blev snabbt en terroristhöna

Källa Baekdal , som också beskriver hur twitterströmmen sedan vände för att självläka desinformationen.

30 Jan 2011

Resa utan mål

Annons som utannoser flygresor till "undefined" från "undefined"

Flygresor.se har inte bara billiga resor. Inte heller IT-stödet för dynamiska annonser verkar ha kostat särskilt mycket. Men det gör inget, att få resa till en obestämd plats för en obestämd summa pengar låter spännande.

Det är inte ovanligt att stöta på övertro på vad IT kan göra. Men frågan är om inte ett nytt rekord slagits med Sydsvenskans artikel Polisen kan snart förutse tid och plats för brott.

Där berättar Simonsson, som är verksamhetsutvecklare hos polisen, om sin vision: ett datasystem som väger samman en mängd parametrar och utifrån dessa berättar för ledningscentralen var ett brott kommer att inträffa under den närmaste timmen, så att de kan skicka dit polispatruller.

“– När flera faktorer sammanträffar uppstår ett brott i teorin, säger Simonsson.”

Det är lite Minority Report över det hela, även om han inte föreslår att folk ska arresteras för brott de kommer att begå i framtiden.

Helt ute och cyklar är han naturligtvis inte – det systemet skulle göra är samma sak som varje erfaren polis vet, att det är större sannolikhet för brott på vissa ställen vid vissa tidpunkter, och att inte heller kriminella tycker om att vara ute när det ösregnar. Men det behöver man inte en dator för att veta.

Idén är inte ny. För tjugo år sedan var tron stark på att man skulle kunna fånga erfarna yrkesmänniskors kunskap i så kallade expertsystem. Det gick bra i begränsade miljöer, men när man försökte använda systemen i öppen verklighet visade det sig snabbt att den var så fylld av nyanser och motsägelser att systemen inte klarade av det. Att rationalisera bort erfarenhet är inte så enkelt som IT-entusiaster ibland tror.

Fick en kund som har ett dokumenthanteringssystem som bara fugerar med PC. Själv har jag bytt dator sedan jag körde Windows senast, så jag insåg att det var dags att kicka igång VMware Fusion igen.

Så långt inga problem, men sedan kom frågan vad jag skulle installera på den. Jag hade i min naivitet trott att jag kunde cykla ut på stan och köpa “Windows 7”. Det visade sig dock vara ett samlingsnamn för ett helt gäng olika varianter – Home Premium, Professional, Ultimate, som alla tre dessutom fanns som 32-bitar och 64-bitar.

En stunds googlande och bloggläsande senare har jag kommit till insikten att det inte är någon väsentlig skillnad mellan de tre varianterna – den största var att med de dyrare så får man också med det gamla fula men fungerande operativsystemet Windows XP, som man kan köra tillsammans med sitt nya shiny Windows 7 om man också behöver få något gjort.

Värre var att välja mellan 32 och 64. Tydligen är 64-bitars bättre – när det fungerar. Råden kring vilket man ska välja var helt motsägelsefulla, men eftersom båda kommer i samma paket så kunde jag skjuta på det beslutet. Trodde jag, i datorbutiken visade sig att de inte alls sålde dem på det sättet det stått på webben, utan att jag var tvungen att välja vilket jag skulle köpa. När jag frågade dem vilket jag skulle satsa på uppstod samma förvirring och diskussion där mellan personalen som jag redan sett på webben. Till slut blir ändå rådet att 64-bitar bör fungera.

Tillbaka till min dator igen sätter jag i skivan, genomlider den oändliga installationsprocessen, och så är jag klar. Inte. Jag får inget nät, enligt Windows är det en driver som saknas. Snabb googling ger vid handen att detta är ett vanligt problem just för den kombination av hårdvara och program som jag har, samt ger tre skilda förslag på lösning.

Jag tycker inte längre det är någon stor skillnad mellan gränssnitten hos Windows och Mac.Nyanser skiljer, men de är i stort sett lika användbara. Men mängden strul skiljer fortfarande rejält.

Uppdaterat: Bilden är en bluff. Se kommentarerna. Att förutspå framtiden är inte så lätt. Bilden här är en drygt femtio år gammal vision av hur vi år 2004 skulle ha hemdatorer, och hur de skulle se ut.

Rumsstor dator för hemmabruk.

Jag har ingen aning vad den gör, men jag älskar verkligen den stora ratten. Däremot är jag glad att användbarheten nått lite längre än visionens “With teletype interface, and the Fortran language, the computer will be easy to use”.

Jag samlar intressanta webbsidor som en ekorre. Som verktyg för det använder jag DevonThink Pro. En robust applikation som får jobbet gjort oavsett vad man slänger på den, även om den kan vara lite klumpig ibland och gränssnittet känns ganska gammalt. Den främsta fördelen är en kombination av foldrar och taggar, som kan vara förvirrande först, men som är mycket kraftfullt. (Däremot är den “intelligenta” sökning som Devon gärna framhåller som den stora fördelen kanske bra för akademiska papper, men helt värdelös för webbsidor.)

Att jag skriver om den nu beror på att idag (och bara idag) säljs DevonThink för halva priset på MacUpdate Promo .

3 Nov 2010

Moment 22 gånger 2

Försöker läsa en engelska-kurs på Malmö högskola - men det är inte lätt.

Första hindret - e-postsystemet är utbytt sedan jag pluggade senast, så mitt gamla lösenord fungerar inte. Försöker skapa ett nytt e-postkonto, men det går inte heller, eftersom jag fortfarande finns som användare i systemet. Klickar på länken för att få ett nytt lösenord, vilket fungerar. Problemet är bara att det nya lösenordet till e-postsystemet skickas till (ja, du har redan gissat det) den mailadress som jag inte kommer åt eftersom jag inte har lösenordet.

Får till slut tag på teknisk support, som skickar ut ett nytt lösenord via vanlig post (visserligen till en icke-existerande adress, eftersom "det är den som är inskriven i systemet och vi får inte ändra den", men brevet letar sig ändå fram).

Sedan går allt förrädiskt lätt. Jag registrerar mig och går in på "It's learning", läroplattformen där schema, alla övningsuppgifter för kursen, etc. finns. Inga problem där. Tills en vecka senare, då It's learning plötsligt vägrar släppa in mig, eftersom jag inte är en registrerad användare.

Skriver till supporten - men får ett auto-generarat svar att eftersom jag inte är en registrerad användare av systemet så kan jag inte få någon hjälp.

Suck.

28 Sep 2010

Utan titel

Tavla som bara består av texten 'This painting is not available in your country.'

Först tyckte jag de här reklamfilmerna från Sony Ericsson var ganska roliga skildringar av hur det ibland kan vara att leda fokusgrupper (och, ok, de är roliga). Men sedan surnade jag till, för de speglar ett synsätt som jag tror är ganska utbredd inom inte bara Sony Ericsson utan också många andra teknikdrivna organisationer: vår produkt är smart – men användarna är dumma.

Fler filmer

Folk blir allt mer självupptagna

We found that… college students in the 2000s were significantly more narcissistic than Gen Xers and Baby Boomers in the 1970s, ’80s, and ’90s. The Boomers, a generation famous for being self-absorbed, were outdone by their children. By 2006, two-thirds of college students scored above the scale’s original 1979-85 sample average, a 30% increase in only two decades… The upswing in narcissism appears to be accelerating: the increase between 2000 and 2006 was especially steep.

(Ur The Narcissism Epidemic, av Jean Twenge och Keith Campbell)

Frågan är vad man får för resultat när man börjar mäta på dem som vuxit upp med Facebook och Twitter.

Via Andrew McAfee

Visuellt stark informationsgrafik som visar USAs försvarsbudget

Softwar from Moustache on Vimeo.

15 Sep 2010

Med kameran på örat

Liten videokamera man sätter på örat. Skulle något intressant hända i ens liv så är det bara att trycka på en knapp, så sänds de senaste 30 sekunderna omedelbart iväg via mobilen till Facebook eller YouTube. Alternativt kan man spela in 4 timmar i taget och sedan tanka över till sin dator. $199 hos Amazon.

Frågan är bara – händer det någonsin något intressant i livet hos den sortens människor som går runt med en cam på sitt öra?

Via TechCrunch

En studie från McCombs School of Business at the University of Texas och Indian School of Business visar att det finns väsentliga vinster att göra genom att öka användbarheten hos data

companies with 10% higher data usability had 14.4% higher sales. Using the median sales per employee of $388,000, that implies that a firm could boost its sales per employee by a non-trivial $55,900 per year by making their data 10% more usable

Informationsintensiva företag gav ännu dramatiskare siffror. Diagrammet nedan visar de branscher där effekten är störst, med detaljhandel och konsultfirmor i topp.

“Användbarhet” i det här fallet definieras bredare än den vanliga användningen av ordet i den här bloggen.

  • Quality, i.e. accuracy, scope and timeliness;
  • Usability, i.e. concise presentation, how easily it can be manipulated, consistency across databases;
  • Intelligence, i.e. trends, demand patterns, and recommendations gleaned from that data;
  • Remote accessibility, i.e. whether employees can get data from their laptops, smartphones and tablets out in the field
  • Sales mobility, i.e. ability for salespeople to exchange price quotes, orders and delivery info with customers via their mobile devices.

Även om det alltid är glädjande med siffror som visar att användbarhet kan ha mycket goda effekter på lönsamheten, finns det saker att se upp med i den här rapporten. Den rör sig på en ganska hög nivå och visar bara på ett statistiskt samband utan att egentligen gå in på orsak och verkan. Studien är beställd av Sybase, som säljer just lösningar för dataanvändbarhet.

ZDNet har ett par artiklar om studien

Har du ett överskott på idé- och designkraft så här efter sommaren? I så fall kan du spendera den hos OpenIDEO med att lösa angelägna problem som “How might we increase the availability of affordable learning tools & services for students in the developing world?” och “How can we raise kids’ awareness of the benefits of fresh food so they can make better choices?”

Jag är tveksam till att tipsa om det här, men, NASA lägger ut sin bildbank för fri användning.

Space shuttle som startar

Gissa om vi kommer att få se många bilder härifrån i kickoffarnas obligatoriska powerpointpresentationer.