12.2 Typsnitt
Tre sätt att hantera typsnittsvalet
Det finns två helt skilda taktiker för hur man skall göra med typsnitt för att få så bra läsbarheten som möjligt. Den ena är att välja ett läsbart typsnitt. Den andra att inte göra något alls. Det finns också en kompromiss mellan dem.
De tre alternativen behandlas i råden nedan.
Texten ovan är ur Användbarhetsboken. Varje avsnitt har sin egen webbsida med rättelser, tillägg, blogginlägg och kommentarer. Några sidor (till exempel den du läser nu) har också hela bokens text. Varje dag publiceras ett nytt avsnitt här på webben.
Ur bloggen
1000 typsnitt du måste använda innan du dör
Att det blivit billigt att göra böcker är uppenbart när man ser alla dessa “1000 xxx du måste se/besöka/äta/etc innan du dör” som brukar ligga i högar vid ingången till bokhandeln. Och nu har det äntligen kommit en som talar till mig.
(Tips: jag har födelsedag snart…)
Ännu fler gratisfonter
Gratis är uppenbart gott när det gäller typsnitt. Här en uppsättning, och här en annan
Som alltid: kolla att licensen gäller för den användning du tänkt dig (en del är bara för personligt bruk) och att den har de tecken du behöver.
Fria fonter
Ytterligare ett gäng gratisfonter. Duger ingen av dessa finns där också länkar vidare till andra fria fonter.
Som vanligt är det inte säkert att alla har de svenska tecknen.
Flipping typical är en webbsida som bara gör en sak, men gör den bra: den visar alla typsnitt man har installerade på sin dator.
En bransch som ganska framgångsrikt har lyckats undvika piratkopiering – åtminstone inom ett media – är typsnittsbranschen. Print-formgivarna delar hej-vilt med sig fonter till varandra, men man har lyckats få webbfolket att nästan helt låta bli.
Operationen lyckades. Men patienten dog.
Det har funnits fungerande teknik för att ladda ner fonter med webbsidor i över tio år. Det var en del av det ursprungliga förslaget till CSS 2. Men typsnittstillverkarnas oro över att få sina skapelser nedladdade från webben och kopierade, satte stopp för vidare utveckling.
Det är inte svårt att föreställa sig vilken fantastisk marknad det idag skulle funnits för typsnitt, om webbformgivare kunde välja mellan mer än Times, Arial, Verdana och Georgia när de formger sina sidor. Även om piratkopieringen säkert skulle varit utbredd, och de betalande kunderna inskränka sig till företag med policyn att hålla sig till lagen, vågar jag säga att typsnittsbranschen skulle blomstra – även om de skulle gråta hela vägen till banken över tanken på hur mycket mer pengar de kunde ha fått om folk varit ärligare.
Att tolerera att privatpersoner och småskuttar piratkopierar, men ta in licensavgifter från dem som av moral eller praktiska skäl är ärliga, är en variant av gratis som Chris Anderson inte tar upp, men som är nära besläktad med de andra, och som mycket väl hade kunnat vara en affärsmodell för typsnittsindustrin, om den inte låtit det bästa bli det godas fiende.
Typsnitt för snåljåpar
FontSquirrel samlar ihop fria fonter som får användas även för kommersiella ändamål. I skrivande stund har de 300 stycken (men tänk på att det inte är säkert att alla har svenska tecken.)
Fria fonter
Tips för snåljåpar: I love typography skriver då och då om gratis typsnitt
De flesta av hög klass – men det är inte säkert att de alltid har svenska tecken.
Typsnittstestare
Webbapplikation för att jämföra och finjustera inställningarna för typografin
Fler fria fonter
Gratis är gott, och fria fonter fantastiskt. Flera av dessa innehåller dessutom svenska tecken.
Logotyp 2.0
Vill du göra en riktigt web 2.0-ig logotyp? Här finns inspiration
Joel on Software om skillnaden mellan Apples och Microsofts filosofi om hur typsnitt skall visas på skärmen
- Apple generally believes that the goal of the algorithm should be to preserve the design of the typeface as much as possible, even at the cost of a little bit of blurriness.
- Microsoft generally believes that the shape of each letter should be hammered into pixel boundaries to prevent blur and improve readability, even at the cost of not being true to the typeface.
Helvetica - the movie
“Helvetica is a feature-length independent film about typography, graphic design and global visual culture. It looks at the proliferation of one typeface (which is celebrating its 50th birthday this year) as part of a larger conversation about the way type affects our lives.” Mer
Tyvärr inga visningar i Sverige planerade. Men vi här nere i Malmö kan ta oss över till Grand Teatret i Köpenhamn 7 juni.