12.1 Textstorlek
Att bestämma vilken textstorlek som skall användas kan vara knepigt. Det finns två oförenliga behov som man måste hitta en kompromiss mellan.
Texten bör vara så stor att den är bekväm att läsa
Det första behovet är att texten bör vara stor. Drygt en tredjedel av Sveriges befolkning är femtio eller äldre, och även om inte alla ser dåligt så är det väldigt många människor som har svårt att dechiffrera liten text. Inte heller unga uppskattar den – inte nödvändigtvis för att de har dålig syn, utan för att de föredrar att surfa tillbakalutat.
Texten bör vara liten så man får överblick
Det andra behovet är behovet av överblick. Ett av problemen med webben är att det ofta är en väldigt begränsad yta man har att jobba med. En normal skärm är inte mycket större än ett A4-papper – och på denna begränsade yta skall inte bara innehållet rymmas utan även en mängd andra element som ger identitet och navigation. Speciellt på ingångssidan trängs många olika saker.
Om inte det väsentliga ryms på en skärmyta, tvingas användaren börja rulla, vilket gör det väsentligt svårare att hitta saker.
Det är inte förvånande att webbmakare ofta känner behovet av att använda mindre textstorlek för att få in mer och ge användaren bättre överblick.
Det måste dock sägas att det finns andra effektivare åtgärder för att förbättra överblicken. En sträng gallring både av vad som får vara med på sidan, och av längden på texterna bör göras i första hand.
Men när detta är gjort och överblicken fortfarande brister är textstorleken följande sak att angripa, och behovet av överblick ställs då mot behovet av läsbarhet.
Överlåt till användaren att göra kompromissen
Den goda nyheten är att det finns en väg ur knipan. Om du gör sidorna på rätt sätt, kan du överlåta åt användaren att bestämma om hon föredrar lättläst eller överskådligt.
Den dåliga nyheten är att det för närvarande inte finns något sätt att göra detta som fungerar bra för alla användare. Det finns några olika metoder som angriper problemet, men de är alla behäftade med problem.
Olika metoder för att styra textstorleken
Detta avsnitt kommer att gå igenom några olika metoder för att styra textstorleken.
I grunden kan man säga att de alla brottas med samma problem: olika webbläsare tolkar storlekarna olika, och när användare själva får styra textstorleken drabbas många av dem av oläsligt liten text.
Olika mått
Det finns många olika måttenheter som man kan använda för att ange textstorleken. I praktiken är det dock nästan bara px, em och % som används. I någon mån förekommer även pt, men det är en måttenhet avsedd för papper och är direkt olämplig för skärm (däremot kan den användas i formatmallar som styr hur utskriften skall se ut).
Den viktiga skillnaden mellan dem är att i Internet Explorer kan användaren bara ändra storleken på text måttsatt med em och %, inte på text angiven med px (i de flesta andra webbläsare går det att styra storleken oavsett vilken av måttenheterna som använts).
Handikappstandarden rekommenderar att man enbart använder relativa mått (som em, % och px) – se WCAG 3.4, sid 353. 24-timmarswebben tar med även px bland de måttenheter som skall undvikas.
Se även
Sätt att ange textstorleken
- Font Size
- How to size text using ems - se även kommentarerna där fler metoder föreslås
- Size Matters. Ganska gammal artikel som beskriver en metod som aldrig fick särskilt många utövare. Osäkert hur relevanta råden är idag.
Kontroller för att låta användaren styra textstorleken
Typografi för tonåringar
- Usability of Websites for Teenagers
- "If you're designing a website aimed at teenagers, you'd better not make the text too small. That's not because teens have bad eyes, but because teenagers tend to lean back in their chairs when they're at their computers." - What Websites Do to Turn On Teens
Texten ovan är ur Användbarhetsboken. Varje avsnitt har sin egen webbsida med rättelser, tillägg, blogginlägg och kommentarer. Några sidor (till exempel den du läser nu) har också hela bokens text. Varje dag publiceras ett nytt avsnitt här på webben.