36.5 Flera topologier samtidigt

Bild 81. En webbplats har sällan bara en topologi. Olika navigationer skapar olika topologier. Trots att det kan verka kaotiskt gör människans förmåga att koncentrera sig på en sak åt gången att det sällan blir det.

Nästan undantagslöst samexisterar ett nät av länkar mellan sidorna med striktare former av topologi, till exempel ett träd. Med hjälp av grafisk design och konventioner fokuseras användarens uppmärksamhet på vissa länkar – de som utgör trädet – så att det är detta, inte det godtycke som samtidigt råder, som dominerar hennes bild av webbplatsen.

En webbplats kan mycket väl ha flera olika topologier samtidigt, om den har flera olika navigationer. Detta låter kaotiskt, men genom människans förmåga att fokusera på en sak i gången är det praktiken sällan något problem.

Huvudnavigation och kompletterande navigation

Alla navigationer (och de topologier de bygger) har inte samma betydelse för användarens mentala karta över webbplatsen. Nästan alltid finns det någon navigation som dominerar och som styr användarens uppfattning om hur webbplatsen är organiserad. Det brukar vara den mest synliga menyn på sidan, ibland tillsammans med en global meny. Se vidare Navigation , sid 112.

Topologilös navigation

Vissa former av navigation bidrar överhuvudtaget inte med någon väsentlig topologi. Istället litar de till att det finns en huvudnavigation som gör detta, och erbjuder istället motorvägar genom denna, eller ett urval av det bästa.

Exempel på sådana navigationer är löpsedeln (sid 146) och de som bygger på popularitet (sid 183) eller viktighet (sid 185).

Bild 82. Några former av navigation, till exempel löpsedeln, syftar inte till att bygga topologi utan skapar istället genvägar i den.

Global menyn

Den globala menyn är speciell. Det är en snabbväg till huvudavdelningarna, åtkomlig från varje sida – men har samtidigt rollen att lära och hålla användaren medveten om webbplatsens övergripande struktur.

Se Global meny , sid 134.

Språktopologier

Hur sidor på olika språk länkas till varandra behandlas i Topologier för webbplatser med flera språk, sid 103.


Texten ovan är ur Användbarhetsboken. Varje avsnitt har sin egen webbsida med rättelser, tillägg, blogginlägg och kommentarer. Några sidor (till exempel den du läser nu) har också hela bokens text. Varje dag publiceras ett nytt avsnitt här på webben.