Användbarhetsboken - kommenterat och bloggat
Varje avsnitt av Användbarhetsboken har sin egen webbsida - den du just läser hör till kapitlet Användbarhetsboken - kommenterat och bloggat. Här hittar du rättelser, tillägg, blogginlägg och kommentarer - eller gör dina egna. Så småningen kommer du även att kunna läsa själva boktexten här.
Du kan även:
- Läsa ett provkapitel om Användbarhet eller Typografi läsbarhet
- Börja läsa Användbarhetsboken här på webben
- Läsa mer om Användbarhetsboken, och höra vad andra sagt om den
- Köpa Användbarhetsboken hos Bokus eller Adlibris.
Ur bloggen
Användbarhetsboken här på webben har nu kommit fram till den del som väl är närmast obligatoriskt för en bok, men inte riktigt passar för att lägga ut dag efter dag på webben – det boken har att säga om sig själv.
I en pappersbok är det en del många ögnar igenom, men kanske inte läser så noga. Så i den andan har jag lagt ut den på webben, men lyfter inte upp den till löpsedeln. Istället får du en översikt här, med länkar till de enskilda avsnitten, medan Användbarhetsboksutläggningen tar ett raskt hopp vidare till Användarorientering.
- Boken – berättar om hur boken är upplagd, och hur den till skillnad från många andra böcker om webben tar sin utgångspunkt i konkreta råd för att sedan förklara vad som ligger bakom.
- Använda Användbarhetsboken – gör en översikt över olika sätt som boken kan komma till nytta på.
- Kravspecifikation – varnar för de risker man som beställare av en sajt löper om kraven på användbarhet är alltför svepande formulerade, och tipsar om hur Användbarhetsboken kan användas för att göra det konkret vad man egentligen menar med en användbar webbplats.
- Är detta verkligen de bästa sätten? – tar sin utgångspunkt i bokens ambition att vara en samling best practices – bästa sätt – för webbdesign. Här kan du läsa vad bokens råd bygger på.
- På svenska – är ett minimanifest för att använda svenska termer även när man jobbar med ett så anglofierat område som webben.
- Om författaren – handlar om mig, vad jag gjorde innan jag skrev Användbarhetsboken och vad jag gör nu.
Tack, alla som skrivit om Användbarhetsboken
Tack alla som bloggade när Använbarhetsboken började läggas ut på webben. Här får ni lite länkkraft tillbaka. Har jag missat någon så lägg gärna till den i en kommentar.
- “Han delar ut sin bok på nätet” Internetworld
- Samma artikel fanns även på idg.se
- “Användbarhetsboken blir gratis” Beta Alfa + Noterat 2009-09-11
- “Hurra för Tommy Sundström och Användbarhetsboken” inuseful
- “Nu kan du läsa Användbarhetsboken gratis” Webbrådgivaren
- “Användbarhetsboken blir gratis på webben” eutveckling.se
- “Här är boken som gör att du fattar webben bättre – varje dag” Please copy me
- “Författaren Tommy Sundström gör en Chris Anderson” Newsdesk PR 2.0
- “Gratisupplaga ökar försäljningen” Jajja
- “Svensk usability bok gratis på nätet” Interaktionsdesign och Entrepenörskap
- “Användbarhetsboken gratis online” Macbloggen
- Jonas tipsar
- “Ännu mer användbart (och med en betydligt bredare fokus än bara pippifåglarnas moln) är förmodligen Användbarhetsboken.” The Jennie
- “Tommy Sundström delar ut sin bok ‘Användbarhetsboken’ GRATIS på nätet” Affiliate-bizzniz
- “- Snyggt. Man skriver en bok för att man har något att berätta.” jardenberg unedited
- Smakprov
- Mer på ‘dela med sig’-temat
- Användbarhetsboken nu online
- “Användbarhetsboken blir gratis på på nätet i kul projekt” TkJ
- “Användbarhetsboken – a free online book on usability” 456 Berea Street
Det har också twittrats mycket.
Att det haft effekt syns på statistiken.
(Effekten ser extra dramatisk ut eftersom jag missade att slå på statistiken när jag flyttade boken från testsiten till den skarpa, så antalet besök ett par dagar innan är 0.)
Dagens användbarhet
Så är det äntligen dags. Första avsnittet av Användbarhetsboken läggs ut på webben. I morgon kommer nästa. Och sedan ett om dagen.
Det blir som en blok (blogg+bok), men den här gången åt andra hållet, inte blogginlägg som slagits ihop till en bok, utan en bok som delas upp i blogg.
Kanske är det en lösning just för vår avbetalningstid – att läsa 450 sidor är en investering i kunskapskapital, att lära sig en sak om dagen är småväxel.
Tidstypisk är också att sajten är mer beta än jag hade önskat (var kommer alla dessa valideringsfel från??). Frustrerande, men i grunden en sund princip – lansera först och finslipa sedan. Så ha överseende, med tiden löser sig det mesta. Vem vet, till slut kanske jag till och med lyckas få alla småtexter att bli på svenska.
Din dagliga användbarhet kan du få på flera sätt:
- Direkt på webbsidan http://www.anvandbart.se
- Via RSS, http://www.anvandbart.se/node/feed
- Via Twitter, http://twitter.com/anvandbart/
- Via e-post. Fyll i din e-postadress här:
Fri bok på webben säljer fler pappersböcker
Som jag skrev i går, så är jag övertygad om att Användbarhetsboken kommer att sälja bättre när innehållet ligger fritt på webben. Säker kan jag naturligtvis inte vara, men det ska bli spännande att se. Vad är mest: en hel liten kaka eller en liten del av en stor kaka?
Några anledningar att vara hoppfull har jag dock.
Papper är bättre än skärm
När det gäller musik och filmer, är det fysiska mediet mest till besvär. Är man inte samlare av CD-omslag, så finns det egentligen ingen fördel med att ha skivan. Men en pappersbok har många kvalitéer som samma bok på webben inte har:
- det är behagligare att läsa på papper än på skärm
- den inbjuder till beprövade lärotekniker som att stryka under och marginalanteckna (något som datorerna visat sig förvånansvärt oförmögna att bjuda en bekväm motsvarighet till)
- man kan ha den uppslagen bredvid samtidigt som man jobbar med något på skärmen
- med hjälp av gem, postit-lappar eller rivna pappersremsor får man ett suveränt snabbt bokmärkessystem
Jag ser också mitt eget beteende. Jag har naturligtvis själv tillgång till Användbarhetsboken i elektronisk form, bekvämt tillgänglig här på min dator. Ändå märker jag att när jag behöver slå upp något i den går jag hellre till rummet intill och hämtar boken. Elektronisk sökning till trots är det ändå lättare att hitta och läsa i pappersboken.
I rättvisans namn ska dock sägas att det inte är fråga om någon promenadseger för pappret. Även skärmen har fördelar:
- Jobbar man med webbutveckling finns boken alltid tillgänglig just när man behöver den.
- Sökning, som visserligen inte är lika precist som ett sakregister, men snabbare och mer omfattande. (Ja, jag vet att den här webbplatsen inte har sökning. Ha tålamod, jag jobbar på det.)
- Koppling till blogg, bokmärken och inte minst andra användares kommentarer, ger aktualitet och nya vinklar till boktexten.
- Enklare att själv reagera på saker, och att komma i kontakt med författaren.
Marknadsföring är allt
Huvudanledningen till att jag tror på att lägga ut Användbarhetsboken är ändå en annan. Vi lever i en uppmärksamhetsekonomi. Det svåra är inte att framställa produkter, det svåra är att sälja dem. Det finns så många böcker om webbutveckling. Hur ska jag få läsare att uppmärksamma min bok, och förstå att det är just den de behöver?
Uppmärksamhetsekonomi skrev jag, men om man som jag inte har några stora pengar till marknadsföring, är det en googlekonomi – den avgörande faktorn är hur man placerar sig i en Google-sökning.
Google är på många sätt marknadsförarens söta fläck. Att synas precis när kunden har ett behov, letar efter något.
En bok som Användbarhetsboken har i denna miljö den stora fördelen att skriva om konkreta saker. Kampen om sökord som ”användbarhet”, ”tillgänglighet” och ”varumärke” kan vara hård, men redan idag när bara bokens rubriker ligger ute, så hamnar den i toppen när man söker efter svar på frågor om antal tecken per rad, brödsmulor och användarens mål.
Att många kommer att läsa boken på webben istället för att köpa den, är ett billigt pris för att gång på gång bli sedd precis när man behövs.
Pappersversioner av böcker som kan laddas ner gratis från internet säljer bra
En annan anledning till att tro att webbpublicering av en pappersbok inte behöver bli någon katastrof för försäljningen, är att många av de försök som hittills gjorts har gått väldigt bra.
- Vägledningen 24-timmarswebben, är det exempel som ligger närmast Användbarhetsboken, eftersom den är både på svenska och handlar om samma frågor. Det är en samling best practices för svenska myndighetswebbar, som jag tog initiativet till och skrev första upplagan av åt Statskontoret. Den ligger i sin helhet ute på webben. Pappersbokens 2a & 3e upplaga har sålt i 3 400 ex (för första upplagan finns tyvärr ingen statistik, men även den sålde bra).
- New York Times skriver om fenomenet – mest om serier och skönlitteratur, men även facklitteratur.
- Yochai Benkle, författare till The Wealth of Networks säger “…in terms of the economics of academic publication, I think the [Harvard University Press] found that they did much better than usual with this book, partly, at least, because many more people got partial exposure to it online, and then bought it”. Källa
- “Lawrence Lessig, a professor at Stanford Law School who has published three of his four books online as well as on paper, said book sales depended on whether the number of people who discover the book online and then buy a hard copy outnumbers ‘the number of people who would have bought the book and now won’t because it’s free.’ “. Källa
- Web Style Guide ligger i sin helhet ute på webben. Pappersboken har sålt i över 120 000 ex.
Reklamintäkter
Webben öppnar också för andra intäkter. Jag kommer att börja ha annonser på anvandbart.se, och har länkarna till ”Adlibris” och ”Bokus” kopplade så att det droppar in några kronor varje gång någon köper en bok den vägen.
Reklamfinansiering är en tilltalande lösning, men det verkar osannolikt att en webbplats inom det här ämnesområdet och på svenska skulle ha några chanser att dra in några större summor. Men det skall bli intressant att se hur mycket det kan bidra.
Passar det alla?
Jag tror inte webbpublicering är en lösning för alla böcker. Jag skulle till exempel inte bli förvånad om det är skillnad på vad som fungerar för rena kursböcker, där redan en utmärkt marknadsföringskanal finns, och böcker som vänder sig till yrkesverksamma, där det stora problemet är att nå ut till de potentiella läsarna.
Freemium
Jag har efter mycket funderande bestämt mig för att publicera Användbarhetsboken ett råd i taget, istället för att lägga ut allt på en gång. Jag är inte alls säker på att det är rätt strategi, och det står delvis i motsättning till vad jag skrivit ovan.
Samtidigt tycker jag om tanken på en daglig dos användbarhet. Jag hoppas också att det ska öppna för mer konversation – medhåll, mothugg, alternativa idéer – för varje del. Det skulle också kännas lite brutalt mot läsarna att dumpa ut 450 sidor på en dag.
Jag har också baktanken att det kan driva försäljning. Gratis för den tålmodige, men den som vill ha hela boken snabbt kan köpa den. En variant av Chris Andersons freemium (om än inte lika genialt som det han gör med sin egen bok Free – där hela boken är gratis, men om man vill höra bara det väsentliga så kostar det pengar).
Om tanken är rätt eller inte får helt enkelt bli en del av experimentet.
Användbarhetsboken blir fri på webben
Med start i nästa vecka kommer Användbarhetsboken att börja läggas ut på webben. Jag kommer att publicera ett avsnitt i taget, så det blir en daglig dos användbarhet här på bloggen.
De första tankarna på att lägga ut boken kom med Student Bay för ett drygt år sedan. För dig som inte minns, så var det hycklarna som under bombastiska fraser om informationsfrihet la ut kursböcker gratis på sin webb, men som slog till hårt mot dem som försökte använda denna webb utan att betala för sig. Även om jag inte var så imponerad av dem, så väckte det insikten att internet kommer att påverka också böckernas värld, på gott och ont.
Det har varit en ganska lång process och många diskussioner med förlaget sedan dess. Den avgörande frågan har varit: säljer en bok vars innehåll också finns på nätet bättre eller sämre?
Själv är jag övertygad om att Användbarhetsboken kommer att sälja bättre. Det svåra är inte att skriva en bra bok, det svåra är att få de potentiella läsarna att inse att boken finns och att den är bra.
Visst, många kommer att läsa den utan att betala för sig, antingen för att de föredrar skärm framför papper, eller för att de vill spara lite pengar. Men samtidigt får jag något ännu värdefullare utan att betala för mig: marknadsföring. En bok på webben är en bok som kommer att dyka upp på Google, varje gång någon söker på något av det den handlar om. Kan man få bättre marknadsföring än så?
Berätta vad du tycker om Användbarhetsboken
Det är alldeles för få recensioner av Användbarhetsboken på platser som Bokus, Adlibris och Boktipset.
Därför vill jag be dig som läst den om en tjänst: gå in och sätt ditt betyg, eller ännu hellre skriv några rader om vad du tycker om Användbarhetsboken – vare sig du uppskattar den eller, som den just nu ende recensenterna på Adlibris, tycker att den var så trist att den fått dig att byta yrkesbana.
Användbarhetsboken på Boktipset.se
Användbarhetsboken finns nu på nya boksiten boktipset.se – och åtminstone en människa har den i sin bokhylla.
Gå gärna in och ge ditt betyg.
Utdrag ur Användbarhetsboken
Två kapitel ur Användbarhetsboken finns nu att ladda ner i pdf-format:
Standarder och riktlinjer för webbplatser
Användbarhetsboken refereras flitigt till i uppsatsen Standarder och riktlinjer för webbplatser Charlene Lima vid KTH.
Användbarhetskunskapskroppen
Det här är ett projekt som kan bli spännande: Usability Body of Knowledge – en webbok med ambitionen att samla all kunskap om användbarhet.
The Web Standards Project Educational Task Force (WASP-EduTT) har skrivit till Skolverket och uppmanar dem att modernisera undervisningen om webb i svenska skolor.
I skrivelsen refereras till Användbarhetsboken som ‘bästa material på svenska’.