36.2 Träd
Genom att med hjälp av navigationen framhäva vissa länkar, ger vi användaren möjlighet att hitta en ordning, att rita kartan över webbplatsen i sitt huvud.
Det vanligaste sättet att göra detta på webben är trädet, att skapa en hierarki.
En sida blir ingångssida för webbplatsen. På ingångssidan finns en huvudnavigation – nästan alltid en meny – som länkar till flera andra sidor. Dessa sidor har i sin tur motsvarande navigation, som länkar vidare.
Bild 74. En hierarkiskt uppbyggd webbplats. Liknar ett upp- och nedvänt träd. |
Detta är ett sätt att strukturera som passar bra ihop med hur våra hjärnor fungerar. Det buntar ihop saker i avdelningar, under-avdelningar, under-under-avdelningar o.s.v.
|
Bild 75. Till vänster ett väldigt brett träd. Fördelen med detta är att man direkt når alla månader. Ovan samma meny, men med en annan topologi. Ett djupare träd, vilket kräver fler klick men tar mycket mindre utrymme. (www.kornet.se) |
Trädet lämpar sig speciellt för navigationsteman som i sig är hierarkiska – till exempel ämnen och kategorier (se sid 161). Men det kan användas för i stort sett alla teman, när antalet etiketter blir så stort att de måste buntas ihop för att skapa översikt.
Texten ovan är ur Användbarhetsboken. Varje avsnitt har sin egen webbsida med rättelser, tillägg, blogginlägg och kommentarer. Några sidor (till exempel den du läser nu) har också hela bokens text. Varje dag publiceras ett nytt avsnitt här på webben.