A-Ö-navigation - bra eller lite b?

Twittrat: http://socialstyrelsen.se är ny. Alfabetiskt index som huvudmeny? Gutenberg ringde och ville ha tillbaka sina navigationsmetoder!

Under blogginlägget om Socialstyrelsens nya sajt har kommit lite funderingar om den A-Ö-navigation som fått en mycket central position på sajten.

Själv tror jag på den. Många användare har en ganska klar bild av vad de är ute efter, men föredrar ändå att se vilka alternativ som finns tillgängliga framom att chansa på att ordet de skriver in i sökrutan kommer att fungera. Det ska bli spännande att se hur det går, socialstyrelsen har lovat att redovisa resultaten av effektmätningar på socialwebb.blogspot.com.

En annan webbplats som använder A-Ö, och som gjort det länge, är Örebro kommun.

Men en grundkrav på en sådan här navigation är att man jobbar med den. Att låta datorn automatiskt skapa den av sidtitlar må vara arbetsbesparande, men gör menyn värdelös. Vilket man kan se hos sollentuna.se, som också har en A-Ö-navigation (lyckligtvis inte på samma framträdande plats).

Redan första raden avslöjar problemet – det ord som står först i rubriken är ofta inte det ord som användaren tänker på när hon söker.

Samma problem ser vi i sista raden i skärmdumpen. Undrar om man hittar de inaktuella manusstoppen under I?

Och man kan undra hur många som kommer att hitta den här lösningen på sina problem genom att gå till F:

Förslag på växter som rådjur inte äter.

Ytterligare ett problem med automatiken är att olika sidor kan ha samma rubrik, och när det inte finns någon annan information finns det inte något sätt att skilja dem åt. Det blir skriande tydligt när man kommer till T.

Ett stort problem är också att rubriker som är helt begripliga när de läsas i sitt sammanhang, kanske inte fungerar alls när de tvingas stå för sig själva. Vad tror du till exempel “Affärscentrum och del av Sollentunavägen” handlar om?

Det sista problemet har jag själv blivit akut medveten om nu när jag publicerar Användbarhetsboken här på bloggen. Rubriker som fungerar alldeles utmärkt i bokens inbundna ordning kan se ganska vilsna ut när de tvingas stå för sig själv. Ta till exempel Snabbkurs – under den rubriken finns viktigaste rådet i hela boken, men vem kan ana det?

Undrar om någon webbmakare i Sollentuna någonsin stått bakom och iakttagit en användare som försöker använda deras A-Ö-navigation.

Uppdaterat: Björn Hagström skriver om A-Ö-navigation på 24-timmarsbloggen. Tack Peppe Bergqvist för tipset.